Search
Close this search box.

“Apetiti političkih partija bi mogli doći na naplatu”

Prilično neozbiljna je izjava ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će, ukoliko se ne usvoji rebalans budžeta, biti pod znakom pitanja isplata penzija i socijalnih davanja, saopštio je za Radio Crne Gore (RCG) direktor istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac.

“Veoma problematično i to što rebalans radi Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje i što se radi u nepune tri sedmice pred lokalne izbore, što je praksa koju nijesmo imali prilike da vidimo ni za vrijeme vladavine DPS-a”, naglašava Milovac.

Milovac navodi da od formiranja nove Vlade nema precizne slike šta je Damjanović preuzeo tj. koliko novca ima u kasi.

“Tako da je teško polemisati hoće li biti novca za isplatu plata i penzija, ukoliko nemamo informaciju u kakvom su stanju državne finansije. Uvjeren sam u neku ruku, da novca za isplatu plata može da nedostaje, jer smo prethodne dvije godine vidjeli jedno bezprizorno političko zapošljavanje, gdje je po nekoliko puta povećan broj zaposlenih u državnim institucijama i kompanijama”, ocijenio je Milovac.

Milovac smatra da su političke partije populističkim zakonima pokušale da se dodvore građanima i biračima, bez, kako navodi, razmišljanja kakve to ekonomske posljedice može da ima na državne finansije.

“U tom smislu može se dogoditi da ne bude novca, jer su apetiti političkih partija u prethodnom periodu bili takvi da se zapravo nije razmišljalo o budućnosti, tako da se može dogoditi da to sada dođe na naplatu”, ocijenio je Milovac.

Međutim, kako napominje Milovac, građani nijesu ti koji bi trebalo da snose posljedice zbog takvih političkih odluka, partija u prvom redu.

“Ostaje da se vidi da li će iznos od 16 milona, koji MANS smatra problematičnim u rebalansu (odn. za koje sumnja da će ići na predizborna zapošljavanja), biti povećan ili će političke partije, ipak, shvatiti da se to ne radi na takav način, te da se ne može ponavlajti praksa koja je kritikovana svih prethodnih godina,” zaključuje Milovac.

Biće zanimljivo vidjeti koje partije imaju pretenziju, na koji dio kolača kada je riječ o rebalansu budžeta.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor