Andrijevički stočari spremni i na proteste da bi izbjegli nakupce

Nakon što je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopšteno da Vlada ove godine neće podržati otkup jagnjadi onako kako je to rađeno u minulom periodu, oštro su reagovali andrijevički stočari, ističući da su dovedeni u nezavidan položaj. Oni su poručili da su spremni da organizuju proteste ukoliko im Vlada ne da čvrste garancije da će jagnjad moći da, kao i ranije, prodaju po prihvatljivim tržišnim cijenama. Istakli su da će najnovija odluka Vlade negativno uticati na ovčarstvo u Crnoj Gori.

– U poslednjih 20 godina Vlada je davala garancije na osnovu kojih smo jagnjad prodavali otkupljivačima po utvrđenim cijenama. To nam je davalo stimulans da se bavimo ovčarstvom, jer je u ovom poslu važno imati garancije za otkup tržišnih viškova. Međutim, ovih dana samo saznali da Vlada više neće podržavati otkup jagnjadi kao dosad, zbog čega su se uznemirili svi koji se ozbiljno bave ovčarstvom. Da sve bude još gore, to nam nije saopšteno prije nekoliko mjeseci, pa da se nekako snalazimo za prodaju, nego sada kada jagnjad moramo da prodamo što prije. To je krajnje nepopularan potez nadležnih koji ugrožava dalji opstanak ovčarstva kao važne razvojne grane u našim krajevima. Zbog toga smo spremni da organizujemo štrajk ispred Vlade ukoliko nam se što prije ne daju čvrste garancije da će otkupljivači, kao ranijih godina, kupiti jagnjad po prihvatljivim cijenama. Organizovanog otkupa jagnjadi nema, što nas je dovelo u situaciju da ne znamo šta da radimo – naveo je Vučelja Vučeljić, stočar iz sela Košutiće.

image

VUČELJA VUČELJIĆ

DARKO JOVOVIĆ

Ranijih godina Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Fondom PIO, Savezom udruženja penzionera, Investiciono-razvojnim fondom, uz učešće privrednih subjekata, organizovalo je u Crnoj Gori otkup tržišnih viškova jagnjadi. Navodili su da će sprovođenje tog programa omogućiti prodaju tržišnih viškova jagnjadi i očuvanje dohotka poljoprivrednih proizvođača, s jedne strane, i snabdijevanje penzionera kvalitetnim mesom po povoljnim cijenama, s druge strane.

Stočari ističu da im nije jasno zašto pomenuti program nije nastavljen da se i dalje realizuje.

– Dosad smo imali sigurnost po pitanju otkupa jagnjadi. Sada smo dovedeni u vrlo nezgodan položaj. Ukoliko nam se ponovo ne izađe u susret, suočićemo se s nakupcima koji će nas primoravati da jagnjad prodamo po bagatelnim cijenama. Tražimo da nas država zaštiti, jer i ovako iz godine u godinu opada broj onih koji žele da se bave ovim poslom – naveo je stočar Duško Lekić iz sela Đuliće.

Ministarstvo poljoprivrede: Vlada će pomoći stočarima

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su saopštili da dosadašnja podrška Vlade o otkupu jagnjadi nije bila usklađena sa važećim propisima i da taj model nije moguće dalje spovoditi. Kazali su da pomenuto ministarsvo traži neki drugi modalitet kako bi pomogli stočarima.

-Od Državne revizorske institucije dobili smo upozorenje da više ne može da se daje podrška otpupu jagnjadi onako kako je to ranije rađeno, jer to nije u skladu sa važećim propisima. Mi sad tražimo drugi modalitet da pomognemo stočarima kako bi bili zadovoljni otkupnom cijenom jagnjadi. Sredstva za dotiranje cijene otkupljivačima su obezbijeđena. Pozivamo sve stočare da popišu koliko jagnjadi imaju za prodaju i da nam te podatke dostave, kako bismo im pružili podršku. Smatramo da nema razloga za paniku i da će stočari biti zadovoljni otkupnom cijenom jagnjadi – naveli su iz Ministarstva poljoprivrede za „Dan“.

Slično mišljenje iznio je i stočar Milenko Babović ističući da je, umjesto ukidanja dosadašnjih garancija, očekivao dodatne stimulativne mjere.

– Očekivao sam da će država ove godine, kad smo se suočili sa velikom sušom i slabim prinosom sijena, dodatno stimulisati ljude koji drže ovce i dati im čvrste garancije da će moći da otkupe svoje tržišne viškove. Međutim, umjesto toga, uslijedila je šokantna vijest da Vlada neće podržati otkup jagnjadi kao dosad. To je krajnje drska odluka jer smo u ovakvoj situaciji primorani da raskrčmimo svoja stada. No, ipak se nadam da će prevladati razum i da će nadležni prepoznati šta su naše stvarne potrebe – kazao je Babović.

 

izvor: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor