Andrijana Kadija: U RTCG zapošljeno 752, Euromost: Kako je moguće da za 13 opština na sjeveru koristite samo jednu kameru i jedan neopremljeni studio u Bijelom Polju sa zastaralom tehnikom

Danas je u Bijelom Polju održana tribina u okviru  javne rasprave o Prijedlogu programskih obaveza Radio i Televizije Crne Gore za period od 2018 do 2020 godine.

Generalna direktorica RTCG Andrijana Kadija kazala je da je Zakonom o nacionalnom javnom emiteru predviđena obaveza RTCG da sklopi ugovor sa Vladom Crne Gore, da  budemo partneri kao bi pružali programske usluge, jer je to sonovna djelatnost naše kuće.

Ovaj ugovor daživljavamo kao zajednički dokument, jer smo u obavezi  da prije svega građanima koji plaćaju javni servis obajasnimo na koji način smo potrošili svaki uloženi euro. Građani nama daju novac mi proizvodimo program koji bi trebao da zadovolji sve potrebe građana. Ono što izdvaja program RTCG od svih ostalih su zakonske obaveze. Mi moramo da proizvodimo program koji ne samo da je zabavni, nego pored toga što je informativan on mora biti i edukativan, da promoviše kulturu, toleranciju, suživot, mora da utiče na poboljšanje i na stvaranje vrjednosnih kategorija. S druge strane moramo da naučimo da trpimo kritike, ali i da kritikujemo ne da razvijamo kritizerstvo, već pravu kritiku na račun devijantnih pojava u našem društvu. Ova javna rasprava je prilika da svi zainteresovani građani učestvuju i kreiraju program na neki način, to je moguće uraditi putem sajta, jer se  na sajtu od 29 septembra nalazi prijedlog ovog ugovora, ali i u ovoj javnoj raspravi ili putem elektronske pošte ili pisama koja će te iskoristiti da kažete ono što je dobro i ono što nije, kazala je Kadija.

Kadija je navela, da je u RTCG zapošljeno 752 lica i da javni servis dobija 11 miliona eura od Vlade Crne Gore.

Predstavnici NVO sektora su imali primjedbe na slabo učešće njihovih predstavnika u emisijama koje se bave problemima gradjana na sjeveru Crne Gore, takodje, da se u skoro svim emisijama pojavljuju jedni te isti predstavnici NVO.

Predstavnik NVO,,Euromost” Almer Mekić je kazao, da Javni državni i lokalni TV i Radio emiteri nijesu nezavisni, koliko god oni to ističu, da u prilogu tome govori i današnja tribina, gdje su mediji ispratili samo izlaganje organizatora ove tribine, a ne i predstavnike gradjana, koji će danas ispred gradjana iznijeti svoje primjedbe, kada se tiče rada RTCG i da se to stalno dešava ne samo na ovoj javnoj tribini već i kod ostalih tribina.

Mekić je  izrazio nezadovoljstvo kada se tiče emitovanja programa i raznih dogadjaja  iz opština sa sjevera Crne Gore i upitao Andrijanu Kadiju, kako je moguće da za 13 opština na sjeveru koriste samo jednu kameru i jedan neopremljeni studio u Bijelom Polju sa zastaralom tehnikom.

Obavijestio je učesnike da je NVO,,Euromost” pokrenula peticiju da sjeverni region dobije svoju regionalnu televiziju i da su za samo dva mjeseca prikupili 3100 potpisa, što dovoljno govori koliko su gradjani na sjeveru zadovoljni sa radom RTCG kada se tiče sjevernog regiona. Takodje, je dodao da je Euromost stala sa prikupljanjem peticije, dok u Skupštini Crne Gore ne budu pridsutne sve političke partije, jer ne žele da se o ovoj gradjanskoj inicijativi  izjašnjavaju samo partije koje su na vlasti. Naglasio je da NVO,,Euromost” neće odustati od svoje inicijative i nastavit će u budućem vremenu, da se zajedno  sa gradjanima bore za otvaranje regionalne televizije na sjeveru Crne Gore, koja će djelovati samo u interesu gradjana.

Andrijana Kadija je podržala osnivanje svakog novog medija, ali nije odgovorila na pitanje kada se tiče  tehničke neopremljenosti sudija u Bijelom Polju.

Na okruglom stolu su govorili i Aleksandar Mirković urednik Prvog programa Televizije Crne Gore, Radojica Bulatović urednik Radija Crne Gore, Valentina Šćekić pomoćnica generalne direktorice Radio Televizije Crne Gore i Aleksandra Sekulić Vojvodić glavna producentkinja RTCG.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor