Anđelić: Rudari zaslužuju bolje uslove rada

Povodom 24. septembra Dana rudara Crne Gore Opštinski odbor Demokratske Crne Gore u Pljevljima upućuje iskrene čestitke svim rudarima u Pljevljima i Crnoj Gori, i izražava ogromno poštovanje za težak i odgovoran posao koji obavljaju, saopštio je Miroslav Anđelić, odbornik Demokrata u SO Pljevlja.

„Nažalost, ovo je još jedan dan rudara u kome sami rudari nemaju puno razloga za slavlje a jedini istinski slavljenici su bogato plaćeni, partijski postavljeni, direktori i članovi menadžmenta rudnika. Ogromna pogubna politizacija, bahato rasipanje novca i partijska potkusurivanja prilikom zapošljavanja i raspodjele funkcija doveli su do toga da radnici rade u sve težim uslovima i imaju manje zarade uprkos smanjenju broja zaposlenih, povećanom obimu posla i prikazanom pozitivnom poslovanju.

Demokrate se zalažu da sigurnost rada, kao i da bolji uslovi rada budu prioritet poslovanja rudnika uz adekvatno nagrađivanje i veću zaradu za ostvareni učinak. Pored toga, osnovni smisao rudarenja u Pljevljima je da stanovnici Pljevalja i sama opština konačno imaju benefite od rudničkih kopova i rudarenja, te da A.D. „Rudnik uglja“ i „GRADIR MONTENEGRO“ vrate jedan dio višedecenijskog duga nastalog zbog narušavanja životne sredine“, navodi u saopštenju.

Anđelić još dodaje:

„Imajući u vidu da država nije dozvolila uvođenje eko naknade koja bi se slivala u lokalni budžet i koristila isključivo za sanaciju životne sredine, a da je uvela akcize na ugalj kojom se se odliva značajan dio finansijskih sredstava u državni budžet govori o tome da je aktuelna državna vlast nastavila pustošenje naše opštine i prirodnih resursa sa kojim raspaložemo i da ništa dobro nije donijela, niti rudnicima niti opštini.

Uvažavajući značaj rudarstva u privrednom razvoju i svjesni težine rudarskog poziva, želimo da ukažemo da rudari u Pljevljima, a i u cijeloj Crnoj Gori, zaslužuju bolje uslove rada i ljepšu budućnost, kao i u ostalom svi stanovnici Pljevalja i Crne Gore“, zaključio je on.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor