Amerikanci dnevno bacaju 150 hiljada tona hrane

Amerikanci bacaju oko 150.000 tona hrane dnevno ili više od 400 grama po osobi, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje precizira da se najčešće odbacuju voće i povrće.

 
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ta hrana koja se baca u kantu za smeće uzgajala se na oko sedam posto američkog poljoprivrednog zemljišta i hiljade milijardi litara vode su upotrijebljene za njen uzgoj, piše u članku koji je objavio list PLOS ONE.

Ta hrana takođe predstavlja 30 posto kalorija koje svakodnevno konzumira svaki Amerikanac.

Voće i povrće predstavljaju 39 posto svih namirnica, nakon kojih slijede mliječni proizvodi (17 posto), meso (14 posto) i žitarice (12 posto). Među najrjeđe odbacivanom hranom su čips, ulje, slatkiši i bezalkoholni napici.

„Bolji prehrambeni režimi se temelje na većem udjelu voća i povrća, koje se bace u većim količinama od drugih namirnica“, objašnjava Meredit Najls, koautorka istraživanja i asistentica na univerzitetu u Vermontu.

„Zdrava prehrana je važna i ona je izvor brojnih prednosti, a što više pazimo na prehranu, sve smo svjesniji bacanja hrane“, dodala je Najls.

Istraživanje, koje se temelji na državnim podacima i anketama o bacanju hrane između 2007. i 2014. godine, izvještava o „značajnom“ uticaju na okolinu i na poljoprivrednike.

„Taj otpad odgovara žetvama“ s više od 350 miliona kilograma pesticida i gotovo milijardu kilograma gnojiva „svake godine“, prema tom izvoru.

Među mogućim rješenjima problema, istraživanje predlaže obuku potrošača kako bolje pripremiti i uskladištiti svježe voće i povrće i predlaže da vlada usvoji programe sprečavanja bacanja hrane, prenosi Hina.

Glavni autor Zak Konrad iz kancelarije za poljoprivredna istraživanja u Sjevernoj Dakoti je istaknuo da se hrana baca na nekoliko nivoa. „Holistički pristup će postati sve važniji u pronalaženju trajnih načina za potrebe rastuće svjetske populacije“, zaključio je.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor