Ako Vlada ne pomogne, slijedi uvođenje stečaja

Ukoliko nadležne državne institucije ubrzo ne pruže ruku pomoći, onako kako je to u prošlom periodu dogovarano sa predstavnicima Vlade, onda će u Rudniku mrkog uglja u Beranama ubrzo uslijediti uvođenje stečaja. To je za Dan kazao izvršni direktor Rudnika Rade Guberinić dodajuću da je sadašnje stanje, zbog blokade računa, neodrživo.

“I pored određenih dogovora sa predstavnicima nadležnih institucija o prevazilaženju postojećeg stanja u rudniku, zbog određenih dugovanja uslijedila je blokada računa, što je ovaj kolektiv stavilo u potpuno nezavidan položaj. To se desilo u momentu kada smo se nadali da će Vlada usvojiti naš predlog, odnosno koncept za prevazilaženje trenutnog stanja. Radi se o konceptu čijom bi se primjenom sigurno ponovo pokrenula proizvodnja i obezbijedilo rentabilno poslovanje sa oko sto uposlenih. Međutim, blokadom računa, rudniku prijeti uvođenje stečaja”, naglasio je Guberinić.

Račun Rudnika u Beranama u blokadi je već mjesec zbog dugovanja, koja, prema podacima Centralne banke, iznose 563.800 eura.

Guberinić ističe da zbog blokade radnici koji rade na održavanju postrojenja ne mogu da prime plate, apelujući na Vladu da spriječi ono najgore.

“Ovaj rudnik nije samo od važnosti za Berane već je značajan za cijelu Crnu Goru. Zato apelujem na Vladu da stimulativnim mjerama podrži njegov dalji opstanak. Ukoliko to izostane, petnaestak radnika koji rade na održavanju sigurno neće pristati da rade džabe, što bi u krajnjem slučaju značilo i njegovo potapanje, jer neće imati ko da održava jamu iz koje se mora konstantno ispumpavati voda”, kazao je Guberinić.

Proizvodnja u rudniku je prekinuta prije godinu, kada je oko sto radnika upućeno na biro rada. Kao glavni razlog za obustavu proizvodnje navedeno je to što već dvije godine gubitke rudnika u Beranama pokriva vlasnik iz Srbije. Istaknuto je da on to više nije u situaciji da čini i da u datim okolnostima rudniku prijeti u vođenje stečaja.

Rudnik u Beranama je od grčke kompanije Balkan enerdži prije sedam godina preuzelo preduzeće Metalfer iz Sremske Mitrovice. Tada je u rudniku, uz upošljavanje 150 radnika u tri smjene, pokrenuta proizvodnja i to nakon desetogodišnjeg zastoja.

Guberinić tvrdi da je vlasnik Rudnika iz Sremske Mitrovice svih ovih godina dotirao sredstva kako bi se održavala proizvodnja u Beranama. Vlasnik je, prema riječima Guberinića, poručio da više nijedan cent neće uložiti u rudnik u koliko se ne odblokira račun i daju čvrste garancije za odgovarajuću održivost ovog kolektiva.

“Od 2014. godine vlasnik iz Sremske Mitrovice je do današnjih dana u rudnik uložio oko četiri miliona i dvjesta hiljada eura, a da iz tog rudnika nije uzeo ništa. I nakon prekida proizvodnje on je obezbjeđivao sredstva za plate radnika koji rade na održavanju i za druge troškove. Međutim, blokadom računa, on je kazao da, i pored dobre volje i namjera, prestaje sa svim ulaganjima ukoliko se, uz državne olakšice, ne nađe neko trajnije i sigurnije rješenje za rudnik”, rekao je Guberinić.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor