„Ako se poštuju granične vrijednosti, elektromagnetna polja koja koristi 5G tehnologija nisu opasna po zdravlje ljudi“

„Pitanja o lošem uticaju novih tehnologija i elektromagnetnih talasa na ljude stara su koliko i sama tehnologija koja ih koristi, pa ne iznenađuje slično interesovanje i kada je u pitanju 5G tehnologija. Zbog toga je važno da se jasno, konstruktivno i zasnovano na naučnim činjenicama govori o budućnosti mobilnih komunikacija, kako bi se spriječilo da neinformisanost i netačne informacije dovedu u zabludu nestručnu javnost“

Mišljenje relevantnih međunarodnih stručnjaka i institucija je jasno – ukoliko se poštuju preporučene granične vrijednosti, elektromagnetna polja koja koristi 5G tehnologija ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi, saopšteno je danas iz Crnogorskog Telekoma.

„Pitanja o lošem uticaju novih tehnologija i elektromagnetnih talasa na ljude stara su koliko i sama tehnologija koja ih koristi, pa ne iznenađuje slično interesovanje i kada je u pitanju 5G tehnologija. Zbog toga je važno da se jasno, konstruktivno i zasnovano na naučnim činjenicama govori o budućnosti mobilnih komunikacija, kako bi se spriječilo da neinformisanost i netačne informacije dovedu u zabludu nestručnu javnost“, ističe se u saopštenju Crnogorskog Telekoma.

Iz te kompanije su reagovali povodom toga što se grupa nevladinih organizacija (NVO) sa sjevera Crne Gore danas usprotivila postavljanju probne 5G mreže u Bijelom Polju i Beranama, koja je puštena prije par dana period od 30 dana.

„Sve zemlje u Evropi i svijetu prošle su kroz sličan proces kada je riječ o uvođenju 5G mreže – ova mreža dostupna je u 24 od 27 zemalja Evropske unija (EU) – i u svakoj od zemalja su odgovorna tijela i operatori zajednički radili na predstavljanju i edukaciji kada je riječ o toj temi. Isto tako, identični razgovori vodili su se u protekloj deceniji kada su predstavljane 3G i 4G mreže, koje sada koriste svi građani Crne Gore i bez kojih ne mogu da zamisle svoju svakodnevicu“, navode iz Crnogorskog Telekoma.

Oni su dodali da će učestvovati i u organizovanju panel diskusija i predavanja na temu implementacije 5G mreže, kako bi građani Crne Gore dobili odgovore na sva pitanja i nedoumice, i kako bi se otklonile sve sumnje i spekulacije kada je riječ o ovoj tehnologiji.

„Crnogorski Telekom je ove sedmice prvi u Crnoj Gori testirao 5G mrežu, pustivši u testni rad bazne stanice u dva crnogorska grada – Bijelom Polju i Beranama. Da prethodno nisu urađena sva neophodna mjerenja i provjere u skladu sa crnogorskim zakonima i propisima, puštanje u rad baznih stanica – bilo da je riječ o testnom ili komercijalnom radu jednostavno ne bi bilo moguće. Dakle, za potrebe testiranja 5G mreže urađen je „Izvještaj o ispitivanju nivoa električnog polja“ na te dvije lokacije. Izvještaj je uradila Laboratorija za mjerenje nivoa elektromagnetnih emisija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, a riječ je o jedinom licenciranom tijelu za ovu vrstu mjerenja u Crnoj Gori“, piše u saopštenju.

Iz Crnogorskog telekoma su kazali i da je netačna tvrdnja da se frekvencije na kojima je testirana 5G mreža ne koriste u Crnoj Gori.

„Izvještaj Laboratorije za mjerenje nivoa elektromagnetnih emisija pokazuje da je Telekom testno pustio u rad novu tehnologiju u opsegu 2.1 GHz, što je navedeno i u inicijalnom saopštenju Telekoma. Srednji frekvencijski spektar 2.1 GHz se u Crnoj Gori za potrebe telekomunikacija koristi duže od decenije, još od dolaska mreže treće generacije u našu zemlju 2009. godine. Takođe, u potpunosti je neutemeljena tvrdnja da je nivo električnog polja neprovjeren ili iznad dozvoljenog. Prema izvještaju koji potpisuju ovlašćena lica i eksperti ETF-a, nivoi električnog polja su ispod propisane granične vrijednosti na svim lokacijama. Još preciznije, na lokacijama na kojima je izmjerena najveća vrijednost, ona je i dalje oko 10 puta manja od definisane granične vrijednosti. (Radi pojašnjenja, kao referentna granična vrijednost uzma se 14 V/m, odnosno volta po metru, dok su mjerenja na lokacijama Telekoma pokazala oko 10 puta manje vrijednosti.)“, rekli su iz Crnogorskog Telekoma.

Oni navode da su u slučaju 5G mreže granične vrijednosti izloženosti elektromagnetnim poljima određene na osnovu naučno potkrijepljenih istraživanja, zakonski regulisane i pod stalnom kontrolom nadležnih institucija, jer zdravlje i bezbjednost građana moraju biti na prvom mjestu.

„Iako je riječ o mreži čije mogućnosti Telekom prvi predstavlja u Crnoj Gori, u svijetu su sprovedene brojne studije o uticaju 5G tehnologije na zdravlje ljudi. Mišljenje relevantnih međunarodnih stručnjaka i institucija je jasno – ukoliko se poštuju preporučene granične vrijednosti, elektromagnetna polja koja koristi ova tehnologija ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi. Naučnici i predstavnici zvaničnih međunarodnih zdravstvenih organizacija zdravstvene rizike procjenjuju na osnovu ukupnih otkrića i istraživanja, a ne na osnovu pojedinačnih studija. Trenutno širom svijeta postoji oko 30 hiljada studija i izvještaja o biološkim efektima elektromagnetnih polja, od čega je preko 10 procenata direktno relevantno za oblast mobilnih radio frekvencija. Budući da je riječ o dinamičnom polju istraživanja, svake godine se ovim brojkama doda nekoliko stotina novih naučnih publikacija. Upravo ove studije predstavljaju osnov za postavljanje graničnih vrijednosti, pa međunarodne stručne komisije kontinuirano prate stanje u ovom polju“, kazali su iz Crnogorskog Telekoma.

Poručili su i da su granične vrijednosti primjenjive u gotovo svim evropskim zemljama zasnovane su na preporukama „Međunarodne komisije za zaštitu od nejonizujućeg zračenja“ (ICNIRP), i priznaju ih i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Savjet Evropske unije.

„Dakle, danas ne postoje naučni dokazi o bilo kakvim štetnim uticajima na zdravlje uzrokovanim elektromagnetnim poljima električnih uređaja ili frekvencija, ako se poštuju preporučene granične vrednosti“, zaključuje se u saopštenju Crnogorskog Telekoma.

 

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor