Ako se ne zamijeni lična karta kazna do 300 eura

Preko 50.000 građana nije ispunilo svoju obavezu da zamijeni isteklu ličnu kartu ili onu koja je proglašena nevažećom, a iz MUP-a podsjećaju da je zakonski rok za to osam dana.

Isti rok važi i za lica sa navršenih 18 godina, a ukoliko ne ispoštuju tu obavezu, shodno Zakonu o ličnoj karti mogu platiti kaznu od 60 do 180 eura.

Kazne su znatno veće ukoliko zaboravite da zamijenite isteklu ličnu kartu ili oštećenu, koju čitači ne mogu prepoznati i iznose od 120 do 300 eura, kazao je za Hroniku Podgorice Miroslav Zeković, vd generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i stance.

Zeković podsjeća da su sve lične karte koje se izdaju nove koje u sebi sadrže elektronski potpis ali i čip za identifikaciju a osim toga koristiće se i kao zdravstvene knjižice. Njen rok važenja je 10 godina a za lica starija od 65 godina ona se izdaje na 40 godina.

Podsjetimo, rok za prelazak na novi identifikacioni dokument je 30.mart 2025.godine. Do tada, svi kojima su lične karte validne nijesu dužni da ih mijenjaju, kazali su iz MUP-a.

 

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor