Ako se nastavi ovim tempom odlaziti sa sjevera, Sjeverni region će umjesto regije postati Opština

Euromost očekuje masovniji odlazak gradjana sa sjevera nakon nove godine, oni su pozvali  Njemačku ambasadu u Podgorici, da javno objave koliko su izdali radnih viza crnogorskim gradjanima u 2017. godini, jer ne vide razlog da te informacije kriju od javnosti Crne Gore.

Euromost je objavio da je Njemačka ambasada  u 2015. godini izdala 51 vizu za zasnivanje radnog odnosa, dok je u 2016 godini izdala čak 683 vize i očigledno je, da gradjani sa sjevera svakodnevno odlaze, zbog teške socijalno- ekonomske situacije i nezaposlenosti, ovaj put koristeći radne vize.

Ovdje nije problem Njemačka država koja če sve učiniti koristeći svoje Zakonske procedure da naši gradjani ostanu da žive u toj državi. Ovde je problem država Crne Gore koja ništa neće učiniti da joj gradjani ostanu živjeti na sjeveru, kazali su u Euromost-u.

,,Ono što je veliki problem što se nastavlja iseljavanje sa sjevera i to pretežno mladih ljudi, iako se nastavi ovim tempom iseljavati, plašimo se da će sjeverni region izgubiti status regije i dobiti status Opštine. Taj trend se i dalje nastavlja svakodnevno i povećava i dalje se najviše odlazi u Njemačkoj. Ovaj put mnogo manje odlaze na azil zbog loših uslova, gdje se odma vraćaju nazad u svoju matičnu državu, ali i dalje odlaze, koristeći druge metode da bi ostali da žive u nekoj od država EU. Kada govorimo o Njemačkoj u kojoj odlaze, evidentirali smo da u 2016. i 2017. godini odlazi veliki broj mladih sa visokim i srednjim obrazovanjem“.

Pored drugih načina koje koriste da bi ostali u Njemačkoj, trenutno se najviše koriste radne vize, koje se dobivaju vrlo lako, samo Vam je potreban neki poslodavac koji ima firmu u Njemačkoj.

Prvo dobijaju radne vize na šest mjeseci, nakon toga ih produžuju na tri godine, a nakon toga naši gradjani dobijaju stalne radne vize. Evidentirali smo da nakon šest mjeseci, kada produže vizu na tri godine, taj period od šest mjeseci iskoriste za obezbedjivanje boravka i za svoje porodice, koje dovode u Njemačkoj i koje se prilagodjavaju toj državi i u istu ostaju.

,,Iseljavanje stanovništva sa sjevera Crne Gore je nacionalni problem, kazali su u Euromost-u i dodali. ,,Još ne možemo doći do podatka, koliko je naših gradjana od 2006 godine zatražilo ispis iz crnogorskog državljanstva, jer smo evidentirali da Crnogorski i gradjani BiH najviše traže ispis iz državljanstva ovih dviju država. Na sjeveru Crne Gore u ovom trenutku je bez posla je 23.443 ljudi, što je čak 4.184 više nego prošle godine u isto vrijeme, podaci su nacionalnog Zavoda za zapošljavanje.U Crnoj Gori blizu 26.000 ljudi prima socijalnu pomoć, od toga skoro 12.000 živi na sjeveru zemlje. Samo u Rožajama bez posla je 3.817 ljudi, čak 1.258 više nego u isto vrijeme prošle godine. Socijalnu pomoć u Rožajama prima preko 3.000 osoba.

Sa ovakom političkom situaciom, kao i lošom te¬škom so¬cio-eko¬nom¬skom si¬tu¬a¬ci¬jom na sjeveru, teško će se smanjiti iseljavanje sa sjevera, a sa ovakvim tempom iseljavanja Sjeverni region će sigurno ostati bez velikog broja stanovništva, zato još jednom apelujemo na Vladu i Skupštinu Crne Gore kao i sve političke partije, da se počnu baviti velikim problemom iseljavanje gradjana sa sjevera Crne Gore, a Njemačku ambasadu pozivamo da se malo više upute u problem gradjana na sjeveru pa će više shvatiti zašto odlaze u njihovu državu, što je i njihovo pravo ako ispoštuju sve Zakonske obaveze, kazali su na kraju saopštenja iz NVO,,Euromost“ koje je dostavljeno našem Portalu.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor