Ajnštajnovi rukopisi na izložbi

Stranice rukopisa teorije relativiteta Alberta Ajnštajna, njegova pisma ljubavnicama i Sigmundu Frojdu, i drugi predmeti iz arhive u Jerusalimu, biće od sljedeće nedjelje na putujućoj izložbi na Tajvanu, u Kini i Japanu.

                                                    (ilustracija/Pixabay)

Od idućeg petka 75 predmeta će biti izloženo u Tajpeju u okviru izložbe „Albert Ajnštajn: Život u četiri dimenzije“, najavio je Hebrejski univerzitet u Jerusalimu koji ima najveću kolekciju Ajnštajnovih rukopisa i priznanja.

Izložba u Nacionalnoj memorijalnoj dvprani Čang Kaj-Šeka će trajati do 8.aprila, a potom se seli u Kinu i Japan.

Biće izloženii i povelja Nobelove nagrade koju je Ajnštajn dobio 1921, pisma koje je razmjenenjivao sa Frojdom, rođacima, njegova zbirka gramofonskih ploča, saopštio je Univerzitet.

Portparolka Univerziteta je izjavila za agenciju Frans pres da je sve što će biti izloženo originalno, osim Ajnštajnove sto godina stare lule, koja je isuviše krhka.

Ti vrijedni predmeti prevoziće se oklopnim vozilom uz policijsku pratnju, a koristiće se i lažni prevoznik kako bi se isključila mogućnost krađe.

Neki od Ajštajnovih rukopisa su bili izloženi u Vašingtonu i Los Andjelesu, ali je to prvi put da u inostranstvo se šalje tako velika izložba, rekla je portparolka.

Ajštajn je 1952. odbio ponudu da bude predsjednik Izraela, a bio je član prvog upravnog odbora Hebrejskog univerziteta. On je umro 1955.  i univerzitetu zavještao svoju arhivu, te je tu zato najveća zbirka njegovih dukumenata.

Oktobra prošle godine je bilješka koju je Ajnštajn napisao u Tokiju i dao je kuriru koji mu je dostavio poruku da će dobiti Nobelovu nagradu, a u kojoj se opisuje njegova teorija sreće, prodata na aukciji u Jerusalimu za 1,56 miliona dolara.

„Tih i skroman život donosi više sreće nego potraga za uspjehom uz konstantan nemir“, piše na jednoj cjeduljici, a na drugoj: „Kada ima volje, ima i načina“.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor