Air Montenegro nije bez šansi na tržištu

Vazduhoplovni konsultant Vuk Stojanović kazao je kompanija Air Montenegro kreće sa pozicije koja se ne može porediti sa onom kada je počinjao Montenegroerlajnz. Prema mišljenju Stojanovića, u pitanju su i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti. Nova aviokompanija se, kako je rekao, ne može u potpunosti ostaviti bez šansi kad je u pitanju tržište.

Stojanović je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je Air Montenegro prilično ograničen sa dva vazduhoplovom, sa kojima nije lako organizovati saobraćaj.

„Što se tiče samog Beograda i saobraćaja na relaciji Crna Gora-Beograd, tu oni čak mogu ponajbolje da se bore, jer su uvijek mogući dogovori sa srpskim prevoznikom. Neće oni tu da trpe velike gubitke“, rekao je Stojanović.

Vrlo su, kaže, diskutabilni letovi prema Istanbulu i Banjaluci: „Vidio sam da ima interesovanja turoperatora, ali da li su oni spremni da zakupe sjedište i kakvo će da bude punjenje“.

Air Montenegro se, kaže on, susrijeće sa zluradim komentarima koji dolaze iz krugova koji nemaju veze sa vazduhoplovstvom.

„Vrlo je nezgodna pozicija. S druge strane, ToMontenegro je ‘usisao’ neki kadar MA koji je itekako odgovoran za ono što se desilo MA i koji nijesi nimalo nevini zbog skandala koji se dešava sa motorima ToMontenegra. Tako da se nalaze u poziciji koja nije zavidna, treba im velika borba da se iščupaju“, istakao je Stojanović.

Smatra i da ToMontenegro ima medijski nastup koji nije krajnje pošten kad kažu da su moderna kompanija koja će na tržišnim principima napraviti sjajne rezultate.

„Pošteno je da se kaže da su kompanija koja će poslovati sa gubitkom u prve dvije godine, ali da se sračunaju efekti koje će nacionalna kompanija da prouzvede na privredu i turizam i da se tako prikaže rezultat kompanije“, istakao je on.

Govoreći o krizi u vazduhoplovstvu, koja je vezana sa epidemijom korona virusa, Stojanović je rekao da je ona nepredvidiva i da niko ne može da predvidi šta nas čeka na jesen.

„Definitivno je da avijacija neće propasti, posebno velike nacionalne kompanije jer će one dobiti dovoljno novca od svojih država da se oporave i da gutaju one male“, rekao je Stojanović.

Podsjetio je da je Montenegroerlajnz prije desetak godina bila jedna od najstabilnijih aviokompanija u regionu, te zašto je MA došao u situaciju u kakvoj se sada nalazi.

Na pitanje u čemu on vidi propast MA, Stojanović kaže da je to struktura rukovodnog kadra koji nije bio dovoljno adekvatan.

„Donošene su pogrešne odluke, vraćanje potpuno novog aviona, najam starih aviona koji su izazovi velike probleme“, rekao je Stojanović.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor