Air Montenegro dobio međunarodnu oznaku

Nova nacionalna avio-kompanija Air Montenegro dobila je od Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) novu oznaku – ICAO code i pozivni znak – call sign.

Vijestima je iz kompanije saopšteno da će se Air Montenegro u vazduhoplovnim operacijama prepoznavati po svojoj oznaci MNE, dok je radijski pozivni znak preko kojeg će posade njegovih aviona komuniciratri sa kontroloom leta i ostalim učesnicima u vazdušnom saobraćaju Mount eagle – planinski orao.

Kompanija sjutra počinje prve komercijalne letove prema Beogradu.

Iz kompanije su saopštili da se ICAO oznaka poklopila sa međunarodnom skraćenicom za Crnu Goru – MNE, te da je rijedak slučaj da državna kompanija ima oznaku kao i država, dok se sa pozivnim znakom povezuju sa državnim grbom.

U kompaniji se nadaju da će do kraja ljeta imati i IATA (Međunarodno udruženje avio-kompanija) oznaku za koju su pokrenuli proces dobijanja.

Iz Air Montenegra su rekli da su svo letačko, kabinsko i tehničko osoblje, koja sada imaju, preuzela iz bivše nacionalne avio-kompanije Montengro Airlines (MA), te da je deset pilota i 16 članova kabinske posade za sada dovoljno da opsluži jedan avion koji će na početku biti u upotrebi.

„Najoptimalnije je bilo zapošljavati provjeren i dokazan kadar iz MA čime se očuvao kontinuitet u kvalitetnom stručnom licenciranom osoblju koje je doprinijelo savršenom sigurnosnom rezultatu koji je imala prethodna kompanija“, kazali je portparolka kompanije Mina Muković.

Kompanija priprema raspisivanje novih oglasa za zapošljavanje i obuke, jer će se sa ulaskom drugog aviona u saobraćaj, u prvoj polovini jula, i broj posade povećati na optimalan, dok će broj zaposlenih u tehnici kompanije i broj letačkog osoblja biti direktno srazmjeran samo broju aviona i letova.

U kompaniji računaju da bi mogli dobiti i treći avion E195, koji je koristio MA, o kome Vlada pregovara sa brazilskom bankom BNDS.

Banka je 2010. godine taj avion prodala MA koji je isplatio najveći dio tog kredita. Za njegovo vraćanja u saobraćaj od momenta kada ga u slučaju uspješnog okončanja pregovora preuzme Air Montenegro biće potrebno oko tri sedmice.

Kompanija je sklopila dva ugovora o održavanju vazduhoplova sa slovačkim kompanijama Consolidated Aerospace Industries i Austrian Airlines Technik-Bratislava.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor