Aerodromi od države naplaćuju 9 miliona

Javni izvršitelj Aleksandar Bošković, postupajući po predlogu za izvršenje Aerodromi Crne Gore protiv države, kao izvršnog dužnika Montenegro Airlinesa, 10. maja je donio rješenje o izvršenju radi naplate 9.415.180 eura sa troškovima izvršnog postupka.

Ovaj postupak je kao punomoćnik Aerodroma Crne Gore pokrenuo advokat Velibor Marković još 4. marta ove godine, čiji je predlog dva puta odbijen od strane javnog izvršitelja, a Privredni sud u oba navrata to rješenje ukinuo, piše Dan.

Nakon toga uslijedilo je treće rješenje na osnovu kojeg bi javni izvršitelj ovaj iznos sredstava trebalo da zaplijeni iz budžeta Crne Gore i prenese ga na račun Aerodroma budući da se radi o rješenju na osnovu izvršnih isprava protiv kojeg po zakonu eventualni prigovor ne odlaže izvršenje.

Predlog za izvršenje advokat Marković je u smislu osnovanosti temeljio na odredbi člana 4 Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA kojim se država obavezala da će isplatiti tom društvu na ime izmirenja dospjelih obaveza koje ima prema Aerodromima po osnovu pruženih usluga, iznos od 32 miliona eura do kraja budžetske 2020. godine i na odredbi člana 28 Zakona o izvršenju i obezbjeđenju prema kojoj se izvršenje sprovodi i na predlog i u korist lica koje u izvršnoj ispravi nije označeno kao izvršni povjerilac, ukoliko to lice javnom ili u skladu sa zakonom provjerenom ispravom dokaže da je potraživanje na njega prešlo na drugi način.

Privredni sud je prihvatio Markovićevo stanovište prema kojem je potraživanje sa MA na Aerodrome prešlo putem Zakona o ulaganju u konsolidaciju s obzirom na to da, iako navedeni zakon predstavlja izvršnu ispravu, on ima veću snagu od izvršne isprave jer istu i određuje zakon.

Prema tome, kako je ovim leks specijalis zakonom propisana obaveza države da plati MA do 32 miliona eura kao dug prema Aerodromima, Marković je smatrao da država ima svojstvo izvršnog dužnika MA u odnosu na koji Aerodromi imaju svojstvo izvršnog povjerioca, što su sudovi prihvatili i nakon čega je doneseno rješenje o izvršenju.

Ovaj iznos, tvrdi Marković, svakako će znatno doprinijeti poboljšanju stanja u kome se Aerodromi trenutno nalaze, a posebno imajući u vidu pripremu tog preduzeća za turističku sezonu.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor