Abazović: Baković i Lazović ukinuli zabranu Belivuku, neka SDT ispita dalje

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je na današnjoj press konferenciji povodom slučaja Belivuk kazao da što se izvršne vlasti tiče jako je važno da ne postoji nijedna tabu tema.

„Situacija Belivuk ne može biti pod velom tajni. Mi smo završili naš dio posla. Grupa oko Belivuka je uprkos zabrani dolazila u Crnu Goru i tada su učinjena monstruozna djela. Nakon toga samo saznali da su dolazili, da je neko skinuo zabranu i da su bili tretirani na način da su imali neke pozive iz Srbije da bi bili praćeni. Podnijeli smo određene procedure prema svima. Specijalni državni tužilac imao je i prijavu ranije, nije učinio ništa. Pohvalio bih Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici koje je reagovalo. Vrlo je jasno ko je naredio skidanje zabrane, došli smo do dva imena to su Enes Baković i Zoran Lazović. Neka SDT utvrđuje ko je od njih dvojice to uradio. Što se tiče drugih službenika, niko nije imao sumnju da su imali ingerencije da to urade bez dozvole svojih šefova“.

Navodi da sa ovakvom tužilačkom organizacijom, ne mogu riješiti najteže slučajeve u Crnoj Gori.

Pitao je kako je moguće da je specijalni državni tužilac preuzme predmet u rekordnom roku od podgoričkog ODT.

„Radi se o ljudima koji, ako se bude utvrđivala istina, mogu da dođu do značajnih problema sa zakonom. Dio parlamentarne većine koja neće promjene u tužilaštvo mora da zna da na posredan način utiče da se kriminalne organizacije ne suoče sa zakonom. Sa ovakvom tužilačkom organizacijom ne možemo da riješimo najveće slučajeve u Crnoj Gori“, ocijenio je Abazović.

Dodaje da su stavili tačku na ulazak Belivuka na našoj teritoriji.

Sekulović: Nema privilegovanih

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović  izjavio je da nema privilegovanih.

„Ako želimo da se borimo protiv organizovanog kriminala moramo da djelujemo kao jedinstveni sistem. Ono što je važilo do juče, neće više važiti. Od danas važe nova pravila“, rekao je Sekulović.

Milošević: Baković zabranu ukinuo usmeno

Državni sekretari MUP-a Rade Milošević rekao je da to ne može da uradi kolegijum, pojedinac, niti zahtjev druge države.

„Jasno je da je to gospodin Baković uradio usmeno, što je klasičan momenat zloupotrebe službenog položaja“, istakao je Milošević.

Milošević je objasnio da je od direktora Uprave policije Srbije Vladimira Rebića dobio zvaničan odgovor da oni nijesu tražili ukidanje zabrane, i da su pokrenuli postupak da to utvrde.

„Baković nema odbrane, slučaj je jasan i on je riješen. Zloupotrijebljen je položaj i zabrana je skinuta suprotno važećim propisima Crne Gore“, rekao je Milošević.

Državni sekretar MUP-a Zoran Miljanić rekao je da se novi Tužilački savjet mora izabrati što prije.

Abazović je ocijenio da bi rezultati bili 50 puta bolji da imaju nov Tužilački savjet.

Komentarišući saopštenje Demokrata povodom slučaja Belivuka, Abazović se pita šta rade oni po pitanju tog slučaja.

Podsjetimo, policijski službenici Aleksandar Bošković i Saša Đurović nakon što su privedeni, pušteni su na slobodu jer je ocijenjeno da nema osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, saopšteno je iz SDT-a.

Oni su podsjetimo, privedeni zbog sumnje da su Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću ukinuli zabranu ulaska u Crnu Goru.

U saopštenju SDT-a se navodi da su povodom prijave poslanika Marka Milačića, formirani spisi predmeta protiv Zorana Lazovića, kao i da je zatraženo da se uzme izjava od Enisa Bakovića.

Izvor: antenam.net

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor