Promovisani časopisi Komuna i Glasnik Bihora

U  okviru Bihorskog kulturnog ljeta promovisani su časopisi Komuna i Glasnik Bihora.

„Komuna je nastala kao rezultat entuzijazma manjeg broja poslenika i novinara koji su željeli da marginalizuju tabloidno i senzacionalističko novinarstvo, koje je uzelo maha i u Crnoj Gori“, saopštio je direktor „Komune“ Amer Ramusović na predstavljanju časopisa.

Ramusović je saopštio da je Komuna pozvana da se drugi put predstavi kao glasilo i časopis koji baštini crnogorsko nasljeđe na Bihorskom kulturnom ljetu.

Istakao je da je Komuna nastala kao rezultat entuzijazma manjeg broja kulturnih poslenika i novinara koji su željeli da na taj način marginalizuju tabloidno i senzacionalističko novinarstvo, koje je uzelo maha i u Crnoj Gori.

“Imena poput Branke Bogavac, Zuvdije Hodžića, dr Šerba Rastodera, dr Božidara Šekularca, Andrea Nikolaidisa, dr Rifata Alihodžića, mr Željka Rutovića, mr Saita Šabotića, Rajka Cerovića, Miraša Martinovića, pokojnog Radoslava Rotkovića, dr Čeda Bogićevića, Pavla Goranovića, Minje Bojanića i brojnih drugih kulturnih javnih djelatnika, dodatno su podigli nivo kvaliteta “Komune uz dragocjenu podršku Ministarstva kulture, čime je ovaj časopis izborio svoje mjesto na medijskoj sceni Crne Gore”, istakao je Ramusović.

On je naglasio da su različitost i multietičnost bogastvo Crne Gore, a da upravo to gaji Komuna koja je neobičnim i jedinstvenim dizajnom očarala svoje čitaoce i zajedno sa kvalitetnim tekstovima eminentnih autora sve više osvaja čitaoce i zemljake koji žive širom svijeta i do kojih dopire Komuna kako u štampanom tako i u elektronskom obliku.

“Država koja nema svoje kulturno blago i svoje nedvojbeno vlasništvo nad njim, nije država. Pojedinac koji ne posjeduje kulturnu baštinu svog naroda, kao što posjeduje svoju kuću, ne može imati svoju identitetsku svojinu. To vi ovdje u Petnjici najbolje znate i to dokazujete i dokazivali ste sve ove teške i turbulentne godine koje su za nama, vašu vezu sa svojom državom, a kada je bilo najteže vjerovali ste da će Petnjica dobiti svoju opštinu i da će ubrzano krenuti njen razvoj, što se vidi na svakom koraku u odnosu na vrijeme koje je bilo ranije”, rekao je on.

Ramusović dodaje da toliko vrijednog i zanimljivog ima u Bihorskom kraju kada je riječ o baštini i nasledju.

„Samo to treba adekvatno valorizovati pa i naš poseban broj Komune posvećen Petnjici govori o tome, a kako reče jedan vaš sugrađanin koji je govorio na promociji Komune u Luxemburgu, “Komuna je muzej koji se drži u rukama i koji ima dosta prednosti u odnosu na klasične muzeje. Sveobuhvatan je, dostupan svima. Muzej koji možete pokloniti prijateljima i time ih zasigurno oplemeniti, napominjući da svi oni koji ga čitaju i druže se sa Komunom, da će se obogatiti znanjem iz prošlosti Crne Gore i to onim neprocijenjivim bogastvom koje čovjek nosi dok je živ”, dodao je on.

“Da je sreće ovo bi bio državni projekat zato što ne postoji bolji, zato što ne postoji bolji način da se upozna Crna Gora od iščitavanja Komune. Tu imamo sve sto karakteriše jednu državu: narod, istoriju, geografiju i kulturu”, podsjetio je Ramusović na izrečene riječi jednog od promotera Komune koje su do sada organizovane u Lovćencu, Sarajevu, Zagrebu, Goraždu, Požegi, Rogatici i skoro svim crnogorskim opštinama pa i ovdje u Petnjici po drugi put.

Učestvujući na promociji Komune i Glasnika Bihora direktor Direktorata medija Željko Rutović istakao je da mu je posebna čast da učestvuje na Bihorskom kulturnom ljetu i da zajedno sa kompetetnim promoterima da doprinos tom događaju.

„Čini mi se da istina o našoj prošlosti i našoj svekolikoj baštini je sada privilegija koju neosporno već nekoliko godina na medijskoj sceni promoviše časopis Komuna. Zato nije slučajno da Komuna i Petnjica čine večeras opus koji na svoj način promovišu posve neobičnu medijsku pojavu u liku ovog jedinstvenog časopisa.

Ne možemo se kao društvo, zajednica i pojedinci pohvaliti velikim civilizacijskim uzmacima kada je kultura sjećanja u pitanju. Po prirodi stvari, dosta ružnih stvari koje su mi se dešavale i koje se dešavaju upravo su u toj relaciji da svijet počinje od nas i da svijet počinje od mene. U zaostvaštini svih tragova, ličnih, porodičnih, kolektivnih i u krajnjem civilizacijskih, jesu i samo i prije svega povezani u riječi tragova. Efekti komercijalne prirode po prirodi stvari nose ili ne donose profit, ali baština i kultura i svekoliko nasljeđe jednog naroda onoliko je dobra, plemenita i onoliko se predaje u nasljeđe koliko je sadašnje živuće generacije znaju čuvati“, rekao je Rutović, naglašavajući da je u to ime grupa posvećenika ili volontera željela da dio svoje kreacije, dio svog ontološkog bića preda u nasljeđe nekim novim generacijama, pa je očigledno da je u tom naumu uspjela kroz izdavanje časopisa Komuna.

Emil Ličina, urednik sportske redakcije Agencije Mina je izrazio zadovoljstvo što je autor dva teksta u tematskom broju Komune posvećenom Petnjici i sportistima koji potiču iz njihovog i svog rodnog kraja ( Elsada Zverotića i Mite Ličine ), jer kako je rekao u dugogodišnjem radu u Agenciji Mina sve svoje informacije i tekstove potpisuje Agencija a zahvaljujući uredništvu Komune po prvi put je dobio priliku da lijepe i zanimljive tekstove o sportskim gromadama koji se ponose što potiču iz Bihora potpisuje kao autor , što mu je, kako je rekao, bila velika čast da bude jedan od potpisnika tekstova u Komuni.

Predstavljajući Komunu, Draško Došljak rekao je da se radi o časopisu sa jedinstvenim i osobenim tematskim konceptom, koji afirmiše sve segmente i aspekte neprocjenjive vrijednosti našeg ukupnog nasljeđa a što se tiče Glasnika Bihora da je to vjesnik nekih novih vremena izražavajući kao član redakcije da će iz godine u godinu Glasnik biti još kvaliteniji i dobijati na značaju, jer je sve više eminentnih autora ne samo sa ovog prostora koji objavljuju radove u njemu.

Sait Šabotić, glavni urednik Glasnika Bihora rekao je da u za kratko vrijeme okupili značajne autore koji na pravi način prezentuju svaki ponaosob iz svoje oblasti tekstove u Glasniku pa je to bio slučaj i u ovom trećem broju koji je nedavno ugledao svijetlo dana.

„Trebalo je puno truda i vremena da sakupimo tekstove od eminentnih autora. Nadam se da ćemo u narednom periodu obezbijediti stabilne finasije kako bi mogli adekvatno nagrađivati autore tekstova i time stimulisali još novih kako bi Glasnik postao prepoznatljiv u naučnom pogledu i dobio relevantne ocjene i naučne setifikate poput nekih sličnih časopisa u okruženju“, rekao je Šabotić, izražavajući nadu da će ubuduće sve više autora koji potiču iz ovog kraja koji žive u okruženju i inostranstvu i naravno oni iz Crne Gore slati svoje radove da bi Glasnik Bihora “osvojio”mjesto koje mu pripada.

Na kraju promocije brojnim znatiželjnicima koji su izdvojili vrijeme da prate ovaj događaj, kao specijalni gost obratila se Branka Bogavac, francuski vitez kulture, poznata crnogorska spisateljica, književnica i autorka nekoliko knjiga pod nazivom “Razgovori u Parizu” i poslednje knjige razgovora sa 10 dobitnika Nobelove nagrade.

„Posebno sam počastvovana što govorim, o ova dva časopisa koji mnogo znače za afirmaciju baštine ovoga kraja, istakla je na početku svog izlaganja i obratila se u posebnom emotivnom tonu Bogavac, naglašavajući da je “Komuna , mogu slobodno reći napravila kulturnu revoluciju kada je riječ o afirmaciji naše baštine i zato je postala kulturni fenomen Crne Gore. Iako posvećena baštini, u stvari, ona je vizija jedne ljepše, duhovnije i mirnije budućnosti koja će se, duboko vjerujem, ponovo nadviti nad našim narodima, jer poslije velikog mraka, uvijek dođe neka snažna svjetlost da pobijedi“, rekla je ona.

Inače, promociji ova dva časopisa među brojnim gostima prisustvovali su i Dejan Vuković, konzul Crne Gore u Njemačkoj, kao i čelnici Opštine Petnjica: Samir Agović, predsjednik Opštine i Mehmed Adrović, predsjednik lokalnog parlamenta.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor